x
LISTA PRETURI - 2024-04-15

Lista de prețuri conține prețurile en-gros, fără niciun discount aplicat, cu excepția eventualelor discounturi din cadrul promoțiilor curente.

Descarcă

Noutati si promotii curente ​/// Transport gratuit la comenzile plasate pe secpral.ro /// Fa-ti cont pe secpral.ro. Conturile se activeaza in 1-2 zile lucratoare de la trimiterea solicitarii.

X
Scroll

Blog

Tehnologia ACUSENSE este aici!

Dinamica industriei de supraveghere video a evoluat într-un ritm extrem de accelerat în ultimii 10 ani. Dacă la început ar fi fost suficientă salvarea datelor pe un suport fizic, casetă sau HDD, rolul unui sistem de monitorizare modern s-a modificat datorită noilor tehnologii și trenduri lansate de marii producători. La evoluția sistemelor de securitate au contribuit tehnologiile bazate pe rețele neuronale, care stau la bazele inteligenței artificiale, și mai recent tehnologiile de deep learning.

La ce ne ajută asftel de tehnologii? 3 cuvinte: filtrare alarme false.

Un sistem clasic de monitorizare video setat să detecteze mișcarea nu face deosebirea între animale, frunze, oameni, vehicule, iar în cazul unui eveniment se pierd minute sau chiar ore pentru identificarea momentului producerii evenimentului. Să nu mai vorbim de camerele clasice analogice care au o rezoluție de maxim 960H, rezoluții care nu oferă neapărat imaginii calitative pentru identificarea actorilor principali ai evenimentului.

Cel mai mare producător de sisteme de supraveghere video, Hikvision, contribuie la economisirea banilor și a timpului când vine vorba de analiza evenimentelor. Tehnlogia AcuSense din cadrul sistemelor IP și analogice (TurboHD), camere de supraveghere și înregistratoare, oferă atât algoritmii inteligenți de deep learning cât și rezoluția necesară (megapixeli) analizei cadrelor video pentru filtrarea alarmelor false. Alarmele false sunt filtrate cu o precizie de 90% din totalul alarmelor.

Există 4 modalități de filtrare a alarmelor în funcție de tipurile de echipamente. Mai multe detalii se regăsesc în acest articol de pe blogul Secpral.

Sistemele de supraveghere Hikvision care dispun de tehnologia AcuSense pot fi utilizate ca alternativă la sistemele clasice cu microunde sau IR pentru a asigura protecție perimetrală. Practic, un sistem AcuSense va îndeplinii două funcții: o funcție de monitorizare clasică și una de protecție perimetrală. Ghidul de mai jos indică pașii necesari pentru setarea unui sistem video HIKVISION de protecție permietrală utilizând NVR-ul DS-7608NXI-I2/P/4S și o cameră DS-2T26G1-4I.

 

Cerințe configurare:

  • NVR-ul să fie prevăzut cu ultima versiune de firmware disponibilă pe portalul HIKVISION. Pentru acest ghid, NVR-ul utilizat are versiunea 4.1.14. Aceasta poate fi descărcată accesând acest link.

  • Camera IP DS-2T26G1-I4 4mm să fie actualizată la ultima versiune de firmware, 5.5.72. Aceasta poate fi descărcată accesând acest link.

  • Camera să fie înrolată în NVR, iar NVR-ul să fie prevăzut cu un HDD pentru stocare evenimente.

  • NVR-ul să fie înrolat în iVMS-4200 V2.8.2.2. Acesta poate fi descărcat accesând acest link.

 

Scurtă introducere

Un sistem de supraveghere tradițional nu distinge mișcările unei crengi de mișcările unei persoane. Din acest motiv, dacă e activă detecția de mișcare, sistemul va genera numeroase alarme false, înregistrând toate mișcările surprinse de camere.

NVR-ul DS-7608NXI-I2/P/4S este prevăzut cu cei mai recenți algoritmi Hikvision de inteligență artificială și deep learning. Acesta poate filtra alarmele generate de surse irelevante, ca frunze, crengi, animale etc. DS-7608NXI-I2/P/4S suportă filtrarea alarmelor false pentru următoarele tipuri de evenimente: line crossing (trecere barieră virtuală), intrusion detection (detectie de intruși), region entrance și region exiting (pătrunderea în sau părăsirea unei zone de interes). Scopul sistemului constă în reducerea frecvenței alarmelor false. Conform testelor efectuate de producător, acesta elimină până la 90% din totalul de alarme false generate.

 

Configurare

Din interfața locală a NVR-ului se va naviga în opțiunea System->Event->Smart System și se va selecta camera pentru care se vor filtra alarmele false.

O bifă pusă pe Save VCA PICTURE permite NVR-ului să stocheze local pe HDD un snapshot cu evenimentul care a generat alarma respectivă (persoana sau autovehiculul).

O bifă pusă pe Enable Smart Analysis permite NVR-ului să analizeze fluxurile video chiar dacă s-a înrolat o camera IP fără tehnologia AcuSense. Terminația 4S a NVR-ului indică și numărul maxim de camere standard IP sau AcuSense care pot fi înrolate, peste care se aplică algoritmii de deep learning pentru filtrarea alarmelor. Funcția Smart Analysis reduce metodele de detecție la două: line crossing și intrusion detection pentru camerele nonAcuSense. Dacă se utilizează camere IP AcuSense și nu se activează funcția Smart Analysis, utilizatorul va putea opta pentru una dintre următoarele patru metode de detecție, line crossing, intrusion detection, region entrance și region exiting. Există, așadar, o limitare atât de hardware cât și de software la nivelul NVR-ului dacă se utilizează camere nonAcuSense. Însă e bine de știut că, pentru două metode de analiză video, NVR-ul poate filtra alarmele false. Este foarte probabil ca această limitare să fie redusă de către următoarele versiuni hardware și de firmware care vor apărea.

Se activează funcția de Intrusion Dection și se va bifa ca criteriu de filtrare Human detection. Practic, îi spunem NVR-ului să păstreze doar alarmele generate de persoane.

Pentru ca sistemul să detecteze cu precizie persoanele, trebuie să se traseze pe imaginea live din acest meniu următoarele: zona de detecție, dimensiunea maximă și minimă a persoanei, timpul petrecut (time threshold – măsurat în secunde) și sensibilitatea detecției (cu valori cuprinse între 0-100; 100 fiind cel mai sensibil).

Din aceeași interfață se va defini intervalul orar pentru care aceste setări vor avea efect, dar și metode de legatură ca: afișare canal în format fullscreen, generare de alarmă sonoră, notificare centru de monitorizare (notificări în iVMS-4200 sau de tipul push-notification via HIK-Connect pentru terminalele mobile).

Alarmele false nu sunt pierdute. Chiar dacă NVR-ul a fost setat să filtreze alarmele false, acestea nu sunt ignorate. Odată activate funcțiile de detecție persoane având ca metodă de analiză intrusion detection, la redarea înregistrărilor (playback) doar situațiile care au corespuns filtrării sunt afișate. Mai exact, doar persoanele care au pătruns în perimetrul definit vor fi afișate. Cei de la Hikvision s-au gândit la toate și au decis să păstreze și evenimentele etichetate ca fiind false. Acestea pot fi accesate din interfața locală a NVR-ului din meniul File Management->All Files>Event Type = False Alarm. Utilizatorul poate accesa atât evenimentele care au generat alarme false cât și cele generate de persoane.

 

Reguli de instalare a camerelor AcuSense

Performanțele sistemului sunt dependente de condițiile de instalare și configurare a componentelor acestuia, îndeosebi a camerelor AcuSense. Există un set de reguli de îndeplinit pentru a obține cele mai bune rezultate.

 

Regula 1. Instalare cameră

Se recomandă instalarea camerei la o înălțime de minim 2 m dacă aceasta este instalată în interior. Pentru cele din exterior, cele mai bune rezultate se obțin la înălțimi cuprinse între 4 și 8 m.

Distanța maximă de monitorizare trebuie să nu depășească 50 m pentru camerele cu lentilă de 12mm, 40 m pentru camerele cu lentilă de 8mm și 30 m pentru camere cu lentilă de 6mm.

Unghiul dintre axa optică a lentilei și normala la orizontală trebuie să fie mai mare de 15º.

 

Regula 2. Dimensiunea zonei de detecție

Zona de detecție trebuie să fie mai mare de 1/4 din imagine pentru scenarii de detecție de intruziune. Pentru metode de line crossing, dacă linia este pe orizontală/verticală, aceasta trebuie să depășească 1/4 din lungimea/lățimea cadrului monitorizat.

 

Regula 3. Dimensiunea obiectelor

NVR-urile AcuSense pot analiza persoane sau autovehicule a căror dimensiune este cuprinsă între 1/16 și 1/2 din dimensiunea imaginii pe verticală. De exemplu, pentru camera utilizată în acest ghid, DS-2T26G1-I4, de rezoluție 2 megapixeli, dimensiunea persoanelor sau a autovehiculelor trebuie să fie mai mare de 64 pixeli și mai mică de 540 pixeli.

Așa nu! Pentru cadre de dimensiuni reduse, similar celui de mai sus, obiectul în mișcare, în cazul de față o persoană, este prea mare pentru a fi detectat. Această situație poate fi corectată prin mărirea unghiului dintre axa optică și orizontală, echivalată cu ridicarea camerei. Astfel, se va obține o scenă de dimensiuni mai mari, obiectul va devini implicit mai mic, iar camera va putea detecta obiectul în mișcare din timp și de la distanță mai mare.

 

Accesare evenimente

Platforma software gratuită iVMS-4200 permite centralizarea și gestionarea tuturor echipamentelor de rețea HIKVISION: camere IP, DVR-uri, NVR-uri, encodere etc. Dacă din NVR sunt create metode de legătură de notificare către un centru de monitorizare (notify surveillance center), atunci evenimentele de intrusion detection generate de persoane sunt forwardate automat în iVMS-4200 în panoul de alarme și evenimente.

De asemenea, utilizatorii pot accesa evenimentele de intruziune și din interfața locală a NVR-ului. Acestea pot fi listate sub formă de thumbnail (conform imaginii din stânga) sau sub formă de listă. Există posibilitatea exportului pe un suport de memorie a acestor evenimente.

 

Factori care afectează performanțele sistemului:

  • Iluminarea. O scenă cu un grad redus de iluminare afectează performanțele sistemului. Camera sau NVR-ul nu pot detecta cu precizie o persoană sau un autoturism în astfel de condiții. Se recomandă fie utilizarea unor camere low light (sensibile la condiții vitrege de iluminare) sau suplimentarea cu proiectoare de leduri IR. 

Pe cealaltă parte, în scene cu iluminare puternică, obiectele nu sunt identificate cu succes. Dacă în planul secundar al imaginii avem un nivel ridicat de iluminare, atunci obiectele din planul principal vor fi închise la culoare. În imaginea din stânga se poate observa acest efect. Practic, persoana apare ca o umbră. Pentru astfel de situații, se recomandă activarea funcțiilor WDR (Wide Dynamic Range) sau a funcțiilor BLC (Backlight Compensation) pentru a diminua efectele negative ale unui plan secundar puternic iluminat.

La polul opus, o iluminare puternică în planul principal (exemplu: farurile unui autoturism sau o lanternă pornită) pot afecta performanțele unui sistem de supraveghere video. Prin urmare, se recomandă fie schimbarea poziției camerei, fie activarea funcției HLC (Highlight Compensation).

  • Obstacolele din scenă. Un obstacol plasat în fața camerei va bloca sistemul în detecția precisă a persoanelor sau autovehiculelor.

  • Complexitatea scenei monitorizate. Sistemele AcuSense prezintă performanțe în scenarii de detecție a persoanelor sau a autovehiculelor care în mod normal nu au ce căuta în scena monitorizată de camere. Scenarii cu fluxuri ridicate de persoane nu își au sensul pentru genul acesta de aplicații.

  • Reguli de detecție. Plasarea corectă a zonelor de detecție reprezintă un aspect critic în funcționarea corespunzătoare a sistemului. În imaginea din stânga se poate observa că bariera virtuală este prea aproape de latura din stânga a scenei, motiv pentru care nu este suficient timp pentru analizarea imaginii dacă o persoană a întrerupt bariera. Se recomandă setarea zonei de detecție pe centrul imaginii.

  • Poziția barierei virtuale. Chiar dacă NVR-urile AcuSense sunt capabile să filtreze alarmele false generate de frunze, animale etc, se recomandă definirea zonei sau a barierei de detecție într-un cadru pe obiecte statice. O configurare similară scenariului din stânga va genera alarme false datorită mișcării vegetației, iar aceste evenimente vor ocupa resursele smart ale NVR-ului și spațiul de stocare.

  • Distanța focală. O cameră cu distanța focală mică raportată la scena monitorizată va genera imagini în care persoanele sau autovehiculele sunt prea mici pentru a fi detectate. Prin urmare, se recomandă alegerea lentilelor corespunzatoare dimensiunilor fizice ale scenei monitorizate.

 

Am testat tehnologia Deep Learning AcuSense de la Hikvision în detecția vehiculelor. Camera a fost instalată la o întălțime de 10 metri, ceea ce e peste limitele sale. Cu toate acestea, camera a avut o performanță excepțională și a recunoscut doar vehiculele care au trecut prin zona de detecție. Urmărește video-ul de mai jos.

 

Contactează acum echipa Secpral pentru a beneficia de cele mai performante sisteme de monitorizare video.

Spor la proiecte!

Cristian

HDD-uri AI pentru supraveghere video avansata

HDD-uri AI pentru supraveghere video avansata

FLX-S-DT-X5 - Detector PIR+MW cu lentila flexibila

FLX-S-DT-X5 - Detector PIR+MW cu lentila flexibila

WATERSTOP de la Ajax - Valva electrica pentru oprire apa

WATERSTOP de la Ajax - Valva electrica pentru oprire apa

Integrarea AxTraxPro™ cu terminalele de recunoastere faciala de la Hikvision

Integrarea AxTraxPro™ cu terminalele de recunoastere faciala de la Hikvision

Resetarea parolelor pentru dispozitivele Hikvision utilizand Hik-Partner Pro

Resetarea parolelor pentru dispozitivele Hikvision utilizand Hik-Partner Pro

Promotii curente si noutati

Promotii curente si noutati

Detectia de trecere pe rosu

Detectia de trecere pe rosu

Monitorizarea calitatii aerului cu LifeQuality de la Ajax

Monitorizarea calitatii aerului cu LifeQuality de la Ajax

Brandurile cu care lucram