x
LISTA PRETURI - 2024-04-23

Lista de prețuri conține prețurile en-gros, fără niciun discount aplicat, cu excepția eventualelor discounturi din cadrul promoțiilor curente.

Descarcă

Noutati si promotii curente ​/// Transport gratuit la comenzile plasate pe secpral.ro /// Fa-ti cont pe secpral.ro. Conturile se activeaza in 1-2 zile lucratoare de la trimiterea solicitarii.

X
Scroll

Blog

10 tendinte din securitatea fizica din ultima decada

 

Odata intrati in noul an, cei de la Genetec au facut o retrospectiva a ultimilor 10 ani referitoare la inovatiile inregistrate in randul sistemelor de securitate fizica, lansand topul 10 al trendurilor de impact din acest domeniu.

1. Dominatia sistemelor IP

Sistemele de securitate IP au fost introduse pe piata la finele anilor 90. Hegemonia sistemelor IP a inceput intre 2010-2011, cand sistemele de supraveghere video IP au luat prim-planul sistemelor analogice. Aceasta ascensiune este strans legata de lansarea codecului H.264 si a senzorilor megapixel in randul camerelor IP, combinatie care ofera imagini de o calitate superioara la un pret acceptabil. Incepand cu acea data, tehnologia IP, fie ca este vorba de sistemele de supraveghere video, control acces, videointerfonie sau alte aplicatii, a continuat si continua sa evolueze cu o viteza mare. In acest moment, solutiile IP de sisteme de securitate reprezinta prima optiune a utilizatorilor care doresc functii avansate si mai multa flexibilitate, toate acestea la un buget restrans.

 

2. Arhitectura deschisa

Multa vreme, sistemele analogice compuse din camere si DVR-uri erau limitate pe producator. Mai exact, DVR-urile sunt compatibile doar cu camerele de la acelasi producator, lasand astfel utilizatorii fara prea multa flexibilitate in alegerea unui sistem sau in schimbarea partiala a unui sistem existent. Daca un end-user dorea actualizarea sistemului la ultimele tehnologii disponibile la acea vreme, deseori acesta era limitat sau fara optiuni iar singurul scenariu consta in inlocuirea sistemului.

De indata ce sistemele IP au devenit tot mai prezente, optiunile utilizatorilor au inceput sa se diversifice datorita solutiei de tipul arhitectura deschisa. Utilizatorii pot opta pentru cele mai bune solutii si dispozitive in functie de tipul aplicatiei. Mai mult, acestia sunt constienti ca pot sa isi schimbe optiunea in orice moment.

Astazi, notiunea de arhitectura deschisa este un trend in sfera aplicatiilor de securitate, in mod special in randul sistemelor de control acces. Nu mai exista limite in ceea ce priveste concatenarea sistemelor si dispozitivelor de la diversi producatori. Evolutia arhitecturii deschise a dat nastere unificarii, care poate fi descrisa ca integrarea solutiilor de securitate intr-o singura platforma de management extrem de intuitiva.

 

3. Aprofundarea integrarii

Odata cu cresterea interesului integratorilor pentru sisteme de management video, producatorii au alocat resurse semnificative in integrarea echipamentelor. Dorinta beneficiarului consta in existenta alternativelor, iar producatorii au fost mai mult decat dornici sa furnizeze solutii care sunt compatibile cu cat mai multe camere de supraveghere si alte sisteme de securitate. In acelasi timp, protocoale de interoperabilitate ca ONVIF si-au facut prezenta simtita in piata, facilitand integrarea echipamentelor compatibile au acestea.

O schimbare semnificativa a avut loc de indata ce producatorii de sisteme VMS si-au concentrat eforturile in furnizarea unei solutii care nu doar integreaza fluxurile video ale camerelor IP. Oferind un nivel de integrare profund, producatorii VMS au inceput sa se diferentieze fata de solutiile clasice de pe piata. Deodata, utilizatorii nu au mai fost axati pe ce model de camera sa instaleze, ci s-au concentrat pe modul in care capabilitatile acestora pot fi colectate si exploatate.

 

4. Analiza datelor

In aceasta perioada, analiza video a inregistrat o pondere corecta de critici, cauzate de lipsa preciziei si numarul de alarme false care, la randul lor, au creat nesiguranta si incertitudini.

La finele acestei decade, camerele ofera functii variate de analiza inteligenta incorporata. Chiar si solutiile software de analiza inteligenta nu mai sunt la nivelul din trecut. Azi, tot mai multi utilizatori finali, in special cei care controleaza medii complexe, se bazeaza pe functii de analiza inteligenta pentru un raspuns util la evenimente. Mai mult ca niciodata, utilizatorii definesc bariere virtuale, functii de detectie de obiecte si functii de mascare a fetelor indivizilor din campul vizual al camerelor.

Inovatiile inregistrate in deep learning si inteligenta artificiala (AI) faciliteaza obtinerea rezultatelor performante.

 

5. Acces – nevoia de flexibilitate si inteligenta da nastere inovatiilor in sistemele de control acces

Crearea legaturilor intre evenimentele de control acces si camerele video a reprezentat un stimulent extrem de puternic in tranzitia la sistemele IP moderne de control acces la inceputul acestui deceniu.

Totusi, multi utilizatori au intampinat dificultati in justificarea costurilor si efortului necesar in vederea inlaturarii cablajului existent RS-485, actualizarii cititorarelor de carduri si migrarii bazelor de date cu utilizatori. In prezent nu mai este cazul deoarece tehnologia a evoluat urmarind simplificarea migrarii sistemelor de control acces. Au fost lansate controllere de usi inteligente care au oferit utilizatorilor un grad de libertate in migrare prin pastrarea echipamentelor existente. Noile controllere PoE si wireless necesita un cablaj minimal, fapt care reduce considerabil costurile lucrarii. Utilitarele de import au simplificat transferul de date ale utilizatori (posesori de carduri) catre noul sistem de control acces.

Inovatiile din cadrul sistemelor de control acces nu vor inceta sa apara. Sistemele biometrice devin din ce in ce mai populare, oferind un grad sporit de securitate si o mai buna urmarire a posesorilor de carduri. Sistemele de control acces nu se vor opri aici, managementul acestora nu mai este concentrat doar in jurul cardurilor si a usilor, este despre gestionarea identitatilor persoanelor care interactioneaza cu organizatia.

 

6. Operatii – rationalizarea datelor din sfera secuirtatii produce eficienta operationala

Sistemele de securitate erau odinioara doar simple sisteme de securitate. Azi, utilizatorii experimentati realizeaza ca valoarea tehnologiei din sistemele de securitate se poate extinde in afacerile sau activitatile zilnice.

Distribuitorii de sisteme de securitate pun la dispozitie unelte care vin in ajutorul utilizatorilor pentru o mai buna intelegere a mediului acestora. O mai buna perspectiva asupa organizatiei ajuta la simplificarea proceselor si identificarea noilor metode de sporire a eficientei si a customer service-ului.

 

7. Smart city – IoT si distribuirea datelor pentru o colaborare mai buna si rapida intre departamente

Inainte ca notiunea de smart city sa ia avant, nu exista comunicare intre diferitele departamente ale unui oras, informatiile erau rareori distribuite iar colaborarea si rezultatele erau ineficiente. Aceasta stare a capatat o cu totul alta definitie cand tot mai multe dispozitive care monitorizeaza diferiti parametri au fost introduse in retea, si asa a aparut IoT. Orasele au inceput sa caute metode de utilizare a acestor senzori (camere, sisteme de iluminat) pentru a dezvolta o mai buna si mai sigura experienta urbana. Acest lucru a fost posibil prin investitii serioase in tehnologii specifice care au facilitat colaborarea si impartasirea datelor intre diferite sisteme.

Astazi, se inregistreaza un interes ridicat in solutii pentru mediile urbane. Companiile private investesc in solutii de monitorizare video si ofera accesul de la distanta organelor de polite pentru gestionarea urgentelor in timp real.

 

8. Cloud

In urma cu cativa ani, exista un grad ridicat de scepticism in ceea ce priveste solutiile cloud. Companiile manifestau reticenta si ezitau sa stocheze date importante in centre cloud in afara companiei.

Toate acestea au cunoscut o noua directie de indata ce companii de renume private si de stat au inceput sa utilizeze servicii cloud in vederea extinderii capacitatii totale de stocare sau sa adauge noi niveluri de redundanta a datelor. Tranzitia catre sistemele cloud s-a realizat prin functionarea sistemelor locale in-house. Acest model hibrid a creat un confort precum si o cale usoara de migrare a tuturor sistemelor in cloud.

Companiile au tranzitionat cate o componenta pe rand in cloud, fie ca era vorba de o camera IP sau o aplicatie. Solutiile cloud elimina serverele fizice din locatie, fapt pentru care specialistii in securitate au implementat noi sisteme extrem de rapid si fara implicarea specialistilor IT, toate acestea cu un efort financiar redus.

 

9. Cibersecuritatea – Cresterea criminalitatii cibernetice necesita rezilienta cibernetica mai puternica

Daca l-ai fi intrebat la inceputul decadei pe orice expert in securitate despre cibersecuritate, majoritatea nu ar fi manifestat ingrijorari. Cel mai des intalnit argument a fost acela ca in diverse locatii sistemele de securitate nu sunt conectate la internet.

Dupa 10 ani, toata lumea discuta altfel despre cibesecuritate. Discutii care pornesc de la obiceiuri nesanatoase de a nu modifica parola implicita de utilizare a unui dispozitiv de securitate pana la amanarea efectuarii update-urilor, expertii recunosc ca in acest moment amenintarile si vulnerabilitatile sunt nenumarate si pot aparea de oriunde. Ca raspuns la aceste amenintari, majoritatea producatorilor de sisteme de securitate au pus la dispozitia specialistilor manuale de sporire a securitatii sistemelor cu metode obiective de sporire si crestere a rezistentei in fata atacurilor de aceasta natura.

 

10. Confidentialitate – Noile regelementari creeaza cereri pentru o mai buna protectie a datelor confidentiale

Odata cu extinderea sistemelor de supraveghere video din orase in ultimii ani, au aparut noi discutii despre utilizarea etica a tehnologiilor sistemelor de securitate si a datelelor confidentiale ale persoanelor care sunt “surprinse” de aceste sisteme.

GDPR-ul este prima lege care urmareste protectia datelor cu caracter personal, iar din ianuarie 2020, CCPA (California Consumer Privacy Act) va urmari acelasi scop. Odata cu profilarea sanctiunilor ridicate, companiile doresc solutii care ofera un grad ridicat de protectie a datelor cu caracter personal. Aceste solutii includ definirea privilegiilor pentru persoanele care pot accesa informatii de analiza video incorporata in vederea mascarii fetelor indivizilor din campul vizual al camerelor.

 

Articol original.

HDD-uri AI pentru supraveghere video avansata

HDD-uri AI pentru supraveghere video avansata

FLX-S-DT-X5 - Detector PIR+MW cu lentila flexibila

FLX-S-DT-X5 - Detector PIR+MW cu lentila flexibila

WATERSTOP de la Ajax - Valva electrica pentru oprire apa

WATERSTOP de la Ajax - Valva electrica pentru oprire apa

Integrarea AxTraxPro™ cu terminalele de recunoastere faciala de la Hikvision

Integrarea AxTraxPro™ cu terminalele de recunoastere faciala de la Hikvision

Resetarea parolelor pentru dispozitivele Hikvision utilizand Hik-Partner Pro

Resetarea parolelor pentru dispozitivele Hikvision utilizand Hik-Partner Pro

Promotii curente si noutati

Promotii curente si noutati

Detectia de trecere pe rosu

Detectia de trecere pe rosu

Monitorizarea calitatii aerului cu LifeQuality de la Ajax

Monitorizarea calitatii aerului cu LifeQuality de la Ajax

Brandurile cu care lucram